Как Захарният завод в гр. Лом оцеля след палежи, саботажи и разграбване?

Как Захарният завод в гр. Лом оцеля след палежи, саботажи и разграбване?

През 1958 година в гр. Лом, област Монтата бива открит Държавен захарен завод, който в тандем със заводите в Пловдив, Горна Оряховица и Бургас са основните производители на захарни и тестени изделия.

 

    В годините си на слава, в гр. Лом са действали множество заводи от различните промишлености. Съществували са заводи както за леката, така и за тежката промишленост. Основното предимство на дунавския град е и неговото стратегическо местоположение, което е допринасяло за лесната логистика и транспортиране на готови продукти и суровини от и към града. 

    Населението рязко се е увеличавало и активно е участвало в развитието на областта.

    Емблематичните бисквити Детска закуска и Златен сезон на захарен завод гр. Лом, които се произвеждат и до днес!

 

    Впоследствие при настъпването на промените в началото на 90-те години, както и в останалите краища на страната е започната кампания по разграбване и разпродаване на държавните предприятия тъй като те не могат да се борят с вносните евтини чужди стоки и продукти.

Дали поради лошо предприемачество или целенасочена политика, промишлеността в гр. Лом е особено засегната.

    Изцяло са затворени фабрики, които са били от жизненоважно значение за препитаването на населението в града и областта, засегнати са логистичните нужди и на редица други предприятия, които са зависели от производството в гр. Лом, което ги принуждава да търсят суровини от чужбина и да станат напълно зависими от вноса.

    Една от жертвите на този преход е определено Държавният захарен завод в гр. Лом. 

 

    Промишленият гигант навремето е имал служители на брой над 2000 души и е бил главен производител на захарни изделия.

В края на 90-те работниците в предприятието са достигнали критичен минимум до няколко десетки, които са имали основна задача да поддържат и запазят завода от разграбване.

Било е практика както е видно и по снимките, хора в нужда да разбиват дори и бетонните колони, за да успеят да извлекат и продадат арматурното желязо за скраб.

Ново начало

В периода 2005-2006 заводът е придобит от български инвеститори, които приемат за цел да възвърнат предишният облик на завода доколкото средствата и възможностите им позволяват като налагат нова марка за името на комбината – Захарен завод гр. Лом – Вип Симерс Груп ООД

Възстановени са редица производствени линии, сграден инвентар, наети са работници и са осъществени редица ремонти и въведени иновации.

 

 

 

    Тези успешни инвестиции привличат вниманието на недобросъвестни конкуренти от региона, които приемат иновациите и новите инвестиции за заплаха на картелните споразумения и заводът бива атакуван през 2008г. като са нападнати пазачите с нанесени телесни повреди и е извършен опит за запалване на самия завод!

 

Подпалвачите успяват да запалят автопарка на завода и да нанесат щети за близо половин милион лева, но за щастие не успяват на нахлуят в самите сгради.

Въпреки всичко това, новите собственици не се отказват от намеренията си и продължават с усилията си да развиват комбината.

Към днешен ден, Захарният завод развива успешна продукция на захарни и хлебни изделия. Лидер е в сферата на леката промишленост в района и успешно си партнира с други големи компания от същата сфера. Служителите в комбината са около 200 на брой като голяма част от производството е автоматизирана. Инвестициите в иновации, човешки ресурси и развиване на потенциала на комбината се равняват на милиони левове годишни, които са от изключително важно значение за района.

    На фона на последните новини за това как са източвани редица държавни и общински предприятия, следва да ви представим и този пример за „издигане от пепелта“ на един забравен завод в един краен български град. Как упоритостта и работливостта на местните води до реални резултати за развитие дори в тежка икономическа и социална криза!

Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.