Вижте новите промени относно Неизбежната отбрана!

   Какво гласи основният текст?

    При всички случаи, в които има незаконно проникване в жилище, действията на собственика му срещу един или повече нападатели да се считат за неизбежна самоотбрана. Това гласуваха на първо четене днес народните представители. Досега условие за приемане на неизбежна самоотбрана е в дома да бъде проникнато с взлом. Ако промените бъдат приети окончателно обаче, за неизбежна самоотбрана ще се счита и реакция при влизане с измама, през отворен прозорец или по друг противозаконен начин. Другите случаи, в които се предлага да важи неизбежната самоотбрана, са когато въоръжено лице посегне на личността и  здравето на друг човек, както и когато има нападение в тъмните части на денонощието.
 

    Първото пленарно заседание за новия парламентарен сезон започна с крехък форум от 121 депутати, като народните представители от БСП и ДПС не бяха в залата.

    Предложението за промени в Наказателния кодекс, които да разширят формите на неизбежна самоотбрана, дойде от Обединените патриоти. Текстовете от парламентарната трибуна представи депутатът Искрен Веселинов.

Искрен Веселинов
БГНЕС

    Измененията предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се, когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.
 

    Въпреки че управляващите от ГЕРБ имаха известни притеснения по предложението текстове, те все пак ги подкрепиха и бяха приети с пълно мнозинство. По време на дебата обаче стана ясно, че в обсъждането по комисии ще бъдат наложени и промени.

Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.