Как всеки един от нас може да печели Bitcoin само с компютъра си и дали си заслужава. Прочетете и вижте видеото.

Печелене на биткойн

Тази седмица криптовалутата биткойн би всички рекорди и сериозно уплаши инвеститорите.

След като в сряда скочи до 11 395 долара, в четвъртък падна с над 20%, до 9 022 долара, а днес се търгува за 9 846 долара. Подобни резки движения са нещо обичайно след силно поскъпване на борсово търгуван актив. Резултат са от това, че част от инвеститорите решават да осребрят печалби, след което други пък се възползват от поевтиняването.

Все пак резките движения на биткойна предизвикаха силни реакции. Той повлече със себе си и другите критовалути, а управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа обяви, че биткойнът не е никаква валута.

„Трябва да бъдем ясни – биткойнът не е никаква валута, нито дори криптовалута“, каза Вилроа на конференция в Пекин. „Това е спекулативен актив. Стойността му и силните му колебания не са икономически обосновани, те не са ничия отговорност“.

Спука ли се наистина балонът на биткойна или френският банкер греши? По принцип той е прав, че никой не е отговорен за криптовалутите.

И точно това е техният смисъл. Концепцията за биткойна се ражда през 2008 г. в разгара на глобалната финансова криза. Създателите му са математици и програмисти, обединени под общия псевдоним Сатоши Накамото. През 2009 г. те реализират плана си, създавайки първата биткойн мрежа. Минават близо 2 години докато криптовалутата се превърне в законно платежно средство. Това става през февруари 2011 г., като тогава цената на 1 биткойн е 1 щатски долар.

Тяхната позиция е, че парите трябва да са независими от решенията на централните банки.Мнозина обвиняват именно провежданите през предходното десетилетие лихвени политики за създаването и спукването на балоните, довели до Великата рецесия (2007-2009 г.)

Как работи биткойн системата? Самите биткойни, както и всяка валута в електронен вид представляват уникален код. Те нямат физически купюри. Идеята на създателите им била да скрият тези парчета код в огромни масиви от данни, достъпни през интернет.

За да се ограничи паричното предлагане и съответно инфлацията, създателите на биткойните проектирали системата така, че във всеки следващ масив от данни, който става достъпен за потребителите, да има двойно по-малко биткойни от предходния.

А за да се гарантира сигурността на парите, те изградили специална „пиър то пиър” мрежа за споделяне на данни – само участниците в нея могат да добиват биткойни, като всеки биткойн се верифицира автоматично от всички акаунти и едва след това бива признат за валиден. Това прави фалшифицирането на биткойна на практика невъзможно.

Самото добиване или „изкопаване” става от масив от данни, наречен блок, които чрез т.нар.„хеш-функция” се превръщат в цифров код. Във въпросния код всъщност са скрити биткойните. За да бъдат открити обаче са необходими огромен брой изчисления, които се правят със специален софтуер и хардуер.

Цената на биткойните не случайно е толкова висока. Те са с ограничен брой от 21 млн., като към момента са „изкопани” около 81% от тях. Щом бъдат „изкопани” биткойните от един блок, следващият дава два пъти по-малък „добив“. Така „копаенето” става все по-трудно. В началото то е било рентабилно дори с обикновен персонален компютър. А в момента за целта работят цели фабрики с хиляди специални машини с многоядрени процесори, разположени в огромни климатизирани помещения. Очаква се и последният биткойн да бъде „изкопан” около 2140 година.

Предимствата на биткойна пред другите валути са, че той е абсолютно сигурен, всяка трансакция е проследима по електронен път. Освен това биткойните не се контролират от правителство или централна банка. Това ги прави устойчиви спрямо промените в паричните политики.

Големият недостатък на биткойна е, че той вече е скъп и ще продължи да поскъпва. Но това го прави подходящ за спестяване и дългосрочни инвестиции.

Като всеки борсово търгуван актив и биткойнът може да бъде бъде силно нестабилен в краткосрочен план, но е сигурно, че тенденцията на цената му е за покачване в дългосрочен.

Той вече е приет за официално платежно средство в много държави, сред които САЩ, Канада, Китай, Япония, Германия, Великобритания, Швейцария, Русия, Турция, Румъния и Австралия. Сред страните, в които биткойнът все още не узаконен като валута, но се търгува законно като финансов актив са Франция и България.

В глобален мащаб има още множество по-нови криптовалути, като лайткойнът, който използва специален скрипт при кодирането или суифткойнът, чиято теоретична стойност е базирана на работата, необходима за производството на киловат електрическа енергия. Всички те обаче имат подобни модели на емитиране. И за момента биткойнът е най-стабилната и най-скъпата от тях.

Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.