BMW X3, което през 2003 г. създаде сегмента от среден клас при SAV (Sports Activity Vehicles), започва продължава живота си в своето трето поколение, като задачата му е да продължи тенденцията от предподните две генерации, лансирани в тираж от 1,5 млн. екземпляра.

Новият модел се предлага с три варианти – xLine, модел Luxury Line и M Sport – както и гамата на BMW Individual, за да може новото BMW X3 да бъде адаптирано отвън и отвътре още по-специфично според индивидуалния вкус на клиентите.

Интересното е, че върховият модел BMW X3 M40i е първият M Performance автомобил на моделното семейство. Тази топ версия заменя xDrive35i, като предлага цели 23% по-висок въртящ момент от предшественика си. Ускорението до 100 км/ч трае само 4,6 секунди.

Важен факт е, че теглото е намалено с до 55 кг спрямо предишния модел благодарение на интелигентната олекотена конструкция. Това, в комбинация с най-добрата аеродинамика в класа (cW = 0.29), добринася за понижаване разхода на гориво. А за отличното пътно поведение роля играе оптималното разпределение на теглото между предната и задната ос от 50:50+

Интересното е, че намаляването на теглото е постигнато на фона на увеличение на междуосието с 5,5 см, което е отворило допълнително място в интериора. С малко над 5 см е нараснала и дължината на модела, докато промените в широчината и височината са пренебрежимо малки.

Гамата от двигателите при старта на продажбите вкл. скоро след това включва три бензинови и два дизелови агрегата с мощности от 184 к.с. до 360 к.с. (среден разход на гориво: 8.4-5.0 л/100 км; CO2 емисии: 193 – 132 г/км). Всички модели серийно се оборудват с осемстепенна трансмисия Steptronic. През 2020 г. ще се появи изцяло електрическа версия на Х3.

В BMW Х3 като опция ще се предлага Personal CoPilot: всеобхватни възможности за (частично) автоматизирано шофиране благодарение на опциите като най-актуалното поколение на Активния контрол на скоростта и пакета за сигурност Асистент за шофиране Plus включително Асистент за завиване и водене в лентата, Асистент за смяна на лентата (вероятно от декември 2017 г.) и Асистент за поддържане на лентата със Защита срещу страничен удар.

Точно както преди, X3 ще се произвежда в завода в Спартанбург, САЩ, където се произвеждат също моделите X4, X5 и X6, а от есента на 2018 г. там ще започне производството и на Х7.