Неатомна подводница „Кронщад” от проект 677 тип „Лада” ще стане първата руска военна подводница с анаеробна (независима от външен въздух) енергийна система, пише ”Известия”.

Във видеото вижте най-опасните оръжия на Русия

Най-новата разработка ще даде възможност на подводницата да остава в под вода, без да издава присъствието си до няколко седмици.

Тя ще е дизел–електрическа и по по принцип този тип не се нуждаят от зареждане на акумулаторни батерии, което се извършва от дизелов двигател. Енергия за двигателите може да се получава и с помощта на водородни горивни клетки.

„Дженерал мотърс” (General Motors) разработва водородни задвижващи системи още от 2008 г.

Концернът има разработки за ВМС на САЩ на подводница, която се задвижва от агрегат на водородни клетки. Технологията влиза при безпилотните подводни съдове, на които военните възлагат надежди да поемат опасния за екипажите подводен фронт.

Първата подводница с водородно гориво е построена в корабостроителниците Hellenic Shipyards, част от „Тисен-Круп марин системс” (ThyssenKrupp Marine Systems).

Подводни апарати с водородно гориво са правени в Испания, Португалия и Германия.

Германия въвежда първата подводница с такова гориво в експлоатация през 2003 година.

Руската подводница няма да носи специално водород, а ще го получава чрез риформинг на дизеловото гориво, което се намира на борда. Тя ще бъде спусната на вода през 2018 година.