Предстои ли край на опашките пред КАТ при покупка на автомобил?


Край на опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. Това стана ясно по време на работна среща в министерския съвет за облекчаване на бюрокрацията. До две-три седмици трябва да е готов софтуер, който ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

„Хората и бизнеса губят дни да извадят документи и като им се искат непрекъснато документи да ги повтарят това води до тревожност в обществото и усещане за корупция“, коментира премиерът Бойко Борисов. „Не искам анализи – всички знаят къде са местата, където има опашки и напрежение“, добави той.

Днес Борисов се прицели и в друго административно олекотяване.

Много ми се иска свидетелствата за съдимост да отпаднат като такъв документ,

При отворен регистър би могло да се проверява от всеки“, смята премиерът.

Той отчете, че това ще доведе до загуба на парите от такси за издаването на удостоверенията, които задължително се представят при сключване на трудов договор. Бюрата за издаване в съдилищата обаче губят 26 милиона човекочаса, заяви Борисов.

„Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получават на фона на загубите за бизнеса, на нервите и негативните усещания на хората, мисля че ще съумеем да ги поемем като бюджет“, каза още министър-председателят.

Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.