„Господари на ефира“ решиха да пратят „Златен скункс” на Владимир Путин заради изказването му, че славянската азбука е дошла до Русия от „македонската земя“.

„Познавайки стила на Владимир Путин, обидното за българския народ изказване едва ли е плод на неволна грешка. И защото е насочено към един от най-светлите моменти в историята ни смятаме, че той напълно заслужава нашият „Златен скункс”, казват от „Господарите“.

Репортерът Боби Ваклинов отиде да го връчи на руския посланик Анатолий Макаров, който да му го предаде, но дипломатът отказа да го вземе, а после отказа и да го приеме в руското посолство.

„Не ми трябва никакъв скункс“, бяха думите на Макаров на излизане от МС, където бе извикан от Бойко Борисов.

Източник: Nova.bg

Думите на Путин, изречени на 24 май на среща с македонския президент Георге Иванов в Москва, създадоха истинска буря у нас. 

Премиерът Бойко Борисов припомни на руския посланик у нас Анатолий Макаров за приноса на Цар Борис I, приел учениците на Кирил и Методий. Президентът Румен Радев обяви, че „историята ясно сочи България като родината на славянската цивилизация и култура“.

 

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обаче това е изкуствено подклаждан скандал.

„Никой в Русия не се е опитвал да отрече приноса на Първото българско царство в делото по създаването на славянската писменост“,

защото „това би противоречало на историческите факти“. Според говорителката, Путин е визирал историко-географската област Македония.