Телефонни измамници се опитаха да измамят прокурор. Вижте последиците…

Телефонни измамници не уцелиха „правилния“ човек, след като без да подозират попаднали на прокурор от Варненската районна прокуратура.Прочетете още

Апашите пробвали най-популярния напоследък сценарий – полицай иска съдействие и пари, за да предотврати измама. Късметът този път обаче им изневерил.

Първото обаждане е получено на 20-и февруари в 10:05 часа на стационарния телефон в кабинета на един от прокурорите. Юристът видял на дисплея, че изписаният номер е на румънски оператор.

Заподозрял измамата, прокурорът споделил първо с колегата си в същия кабинет и след това вдигнал слушалката. Мъжки глас се представил за полицай от Общинска полиция Варна.

„Разследващият“ обяснил на прокурора, че са заловили част от група за телефонни измами, като в задържаните са намерени списъци с номера и имена на набелязани жертви. И понеже точно тоя номер бил един от списъка, „полицаят“ обяснил, че иска съдействие да заловят измамниците, затова трябва да се спазят всички указания и да се даде сумата, за да ги задържат.

Прокурорът обяснил, че може да събере 7000 лева. Тогава „полицаят“ му казал да вземе парите от дома си, да изтегли тези от сметката си, като му обяснил подробно как трябва да се държи в банката, за да не заподозрат служителите нещо нередно.

Докато течал този разговор, районният прокурор Красимир Конов и варненската полиция вече била уведомена за измамата.

Междувременно, вече на мобилния телефон на прокурора, се обадил друг мъж, който се представил за лекар. Той обяснил, че дъщеря му претърпяла катастрофа, извършена е спешна операция, сложили са й златни пирони в коляното и сега дължи 30 000 евро.

На обяснението, че няма от къде да намери толкова пари, „лекарят“ заплашил, че ще изпрати 15 брадати мъже. Последвали заплахи и вулгарни обиди. Накрая се стигнало до сумата от 7000 лв. Всички разговори продължили повече от 5 часа. Завършили около 18 часа с уговорката торба с пари да бъде оставена в уличката зад сградата на централна поща във Варна.

През това време около мястото, избрано за предаване на сумата, били разположени полицейски екипи, които чакали мулето да вземе изхвърлените пари. В торбата имало плик с банкови брошури вместо пари. На мястото е задържан В. Н. Р. на 79 години, неосъждан.

„Към настоящия момент му е повдигнато обвинение за опит за измама в съучастие с неустановен извършител. При претърсване в дома му са намерени 500 лв. и други вещи, обект на друга измама в Девня“, каза на брифинг днес говорителят на Варненската районна прокуратура Вяра Алексиева.

Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.