Какви са ни правата при проверка от КАТ на пътя? Кой може да ни спира и защо?

Не само „Пътна полиция“ има право да ни спира и проверява. Такива правомощия имат и служители от други полицейски структури, но не всички могат да ни налагат наказания по Закона за движение по пътищата, напомнят от СБА. Вижте кой и за какво може да ни спре:

Основният орган по пътния контрол у нас е „Пътна полиция“. Служителите на КАТ имат право да съставят акт за установяване на административно нарушение или фиш, да извършват проверки за спазване на правилата за движение по пътищата, на техническата изправност и регистрацията на моторните превозни средства, на водачите на моторни превозни средства и при пътнотранспортните произшествия.

МВР има специална инструкция, която описва реда и осъществяването на контрола по пътното движение. Според нея проверката се извършва при неработещ двигател на МПС и най-малко от двама полицаи. Освен това униформените могат да използват и техника за видеозаснемане. Униформените, назначени в наряд за пътен контрол, спират водачите за проверка, когато има видимо нарушение на правилата за движение по пътищата; има неизправности на ППС или разположението на товара създава опасност за участниците в движението; начинът на движение и поведение поражда съмнения към водача на МПС за преумора, употреба на алкохол или друго упойващо вещество; съществуват данни или предположения,че водачът на ППС е участвал в произшествие или в извършването на престъпление.

Служители от звената, осъществяващи пътен контрол по главните пътища и автомагистралите при СДВР и ОДМВР, имат същите възложени дейности по контрол на пътното движение, както и униформените от „Пътна полиция“.

Служители от „Охранителна полиция”, които са преминали обучение по Закона за движение по пътищата и Кодекса на застраховането и са положили успешно изпит, също могат да проверяват шофьори и автомобили и да пишат актове и фишове. Всички охранителни полицаи в страната могат да ви спират на пътя за общополицейска проверка – за установяване самоличността на шофьора и неговите спътници, за проверка на техни лични вещи, автомобила и на багажа в него. Те могат да обискират, да задържат, да изискват проверка в системата на ШИС за издирвани лица и возила и др.

Жандармерията подпомага полицията при специализирани полицейски операции. Служители от тази дирекция могат да извършват заградителни мероприятия, да спират превозни средства, да завършват проверка на хора, документи, автомобили, но не могат да налагат санкции за нарушения по Закона за движение по пътищата.

Служители на „Гранична полиция“, които работят на всички аерогари в страната, имат право да извършват проверки по Закона за движение по пътищата и да наказват шофьори. Стига обаче нарушението да е извършено на територията на летищния комплекс. Граничните полицаи имат право да извършват самостоятелни проверки на територията на цялата страна, когато действията им са насочени срещу контрабандата, трафика на хора и нелегалната миграция. Това означава, че ако имат съмнения, че превозвате контрабандни цигари или бежанци, те могат да ви спрат и да проверят документите ви, автомобила, вещите и стоките в него.

 

А какви са ни правата при самата проверка?

 В Закона за движение по пътищата (ЗДвП), в Правилника за прилагането му, както и в Закона за МВР е регламентирана контролната функция на Сектор „КАТ – Пътна полиция“ за безопасност и спазване на правилата за движение по пътищата. При проверка на редовността на нашите документи, органите на реда са овластени да проверят само:

– документи за самоличност: лична карта и/и паспорт (в случай на задгранични пътувания);

– свидетелство за управление на МПС, контролен талон (ако ни е иззет от органите на КАТ, представяме преписа от акта за констатираното административно нарушение, за което ни е бил задържан самият талон);

– документи за регистрационния талон на превозното средство; за сключена застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобила и талон от годишен технически преглед;

– удостоверителни стикери, залепени на предното стъкло на колата; платена винетна такса (за пътища, които изискват такава, например, извънградски); стикер за преминат технически преглед и за сключена застраховка „Гражданска отговорност“

Има случаи, в които Пътната полиция може да иска извършване на обиск на шофьора или пътниците в автомобила, проверка на лични вещи и на самото превозно средство, при което полицаят е длъжен да състави протокол, подписан от него, от един свидетел и от проверяваното лице.

Този вид проверка става само в посочените от закона случаи, а не произволно. Например, при наличие на данни, че проверяваното лице е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред, или при данни, че носи опасни и забранени за притежание предмети. Този вид проверка не е свързан пряко с правилата за движение по пътищата, затова не трябва да се колебаем да искаме обяснение и правни основания за конкретния повод на обиска, както и задължителното изготвяне на протокол с вписани подробно причините за претърсването.

Обискът на МПС е нещо различно от обичайните проверки на КАТ от типа: „отвори багажника да видя какво караш“ или „я да видим какво возиш на задната седалка“. Той може да се извърши само когато се издирват веществени доказателства за извършеното престъпление или нарушение на обществения ред.

Става въпрос за задълбочен, щателен оглед на купето, багажника и други места в автомобила, за които се изисква предварително разрешителна заповед. Обиск на МПС без издадена заповед има само в 2 случая – когато лицето е задържано, или ако има неоспорими доказателства, че укрива предмет, обект на престъпление.

Проверките на Пътна полиция за съдържание на алкохол в кръвта на шофьорите са често явление, което не трябва да се подценява и също съдържа определени права, засягащи проверявания. Установяване на алкохол в кръвта на водача на МПС над 0.5 промила е административно нарушение по ЗДвП, а концентрация над 1.2 промила е престъпление по Наказателния кодекс.

Ако все пак се опитаме да оспорим отчетеното количество промили алкохол в кръвта ни и се съмняваме в изправността на уреда за измерване на алкохол в дъха, можем да поискаме от полицаите да ни покажат знаците върху него, които са задължителни и отчитат годишния преглед и редовността на апарата или да погледнем знаците на удостоверението, придружаващи апарата за измерване.

Ако проверката на апарата не ни задоволява и искаме да оспорим отчетения от него резултат, полицаят освен акт за нарушение може да ни издаде талон за медицинско изследване и да ни го връчи срещу подпис. Полицаят отбелязва в него лечебното заведение, в което следва да се яви лицето и срока на явяването – до 45 минути, когато нарушението е извършено на територията на населено място, в което се намира лечебно заведение, и до 120 минути – в останалите случаи.

Наше право е да поискаме да ни се даде нов накрайник за дрегера и дори да го поставим лично.

При съмнения в изправността на уреда за измерване на скоростта на МПС, може да поискаме неговия идентификационен номер и представяне на самото устройство за експертиза, като посочим тези данни и възражения в издадения ни акт за административно нарушение.

Законово установено е, че можем да бъдем проверени и за наличието на аптечка, пожарогасител, светлоотразителен триъгълник и резервно колело (джанта с гума). От КАТ могат да ни направят проверка за тях, но не и за резервна крушка за фар, например.

 

Свалете си нашето приложение за Андроид устройства от Google play магазина ни, за да бъдете постоянно в течение на последните законови изменения и да следите правните ни статии!

Натиснете иконката, за да отидете на страницата на приложението

 

Тази статия е публикувана в Статии. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.