Обезщетение при закъснял полет. Какви са ни правата? Как можем да се възползваме? ПрочететеДа се въоръжим с търпение преди всяко пътуване е повече от важно. От дългите опашки по границите до безкрайното чакане на летищата – ситуациите, в които някой тества търпението ни, са много. Имайки предвид, че, полетите само в Европа за един ден са около 30000, не се учудвам, че грешки могат да станат. Въпреки това, всички ние, които плащаме на авиокомпаниите за техните услуги, имаме права при закъснели или отменени полети, както и при дублиране на места, което би попречило да се качим на борда.

Всеки ден в рамките на Европейския съюз се регистрират средно над 2000 закъснения, от които поне около 300 продължават над 3 часа. Това е една от малкото ситуации, в които човек е безсилен, и единственият възможен изход е търпението.

А знаехте ли, че имате право на обезщетение?

Преди да посочим размера на обезщетението, което ни се полага според Европейски Регламент 261/2004, е важно да обясним за кои полети важи той и при какви обстоятелства.

Правото на обезщетение важи при условие, че отпътуваме от летище на територията на Европейския съюз. Ако пък излитаме извън ЕС, обаче кацаме в рамките на Съюза, авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение, ако самата тя има седалище в ЕС. Всичко това се отнася и за нискобюджетни авиокомпании.

Обезщетението, на която имаме право, трябва да ни бъде изплатено, ако полетът ни е закъснял с поне 3 часа. Важно е да се отбележи, че закъснението се счита спрямо пристигането до желаната дестинация. Така, например, ако сте чакали на летището повече от 3 часа, но пристигнете с 2 часа и 50 минути закъснение, нямате правото на обезщетение. Въпреки това, авиокомпаниите са длъжни да направят вашето чакане на самолета по-комфортно. По тази причина, след повече от 2 часа забавяне на полета ви, имате право обгрижване чрез предоставяне на храна, напитки, както и телефонно обаждане или достъп до имейл. Също така, в случай че забавянето се случва през нощта, имате право на безплатно настаняване, което включва и транспортните разходи.

Какъв е размерът на обезщетението?

За всяко закъснение над 3 часа, гореспоменатият Регламент 261/2004 осигурява различно обезщетение, в зависимост от разстоянието на полета и това, дали е в рамките на ЕС. За къси разстояния в ЕС (по-малко от 1500км.) на всеки пътник му се полагат по 250 евро, съгласно Решението на Европейския съд от 19 ноември 2009г. и от 23 октомври 2012г. За всички останали полети в границите на ЕС (над 1500км.) компенсацията е по 400 евро на човек.

Ако сценарият остане същият, но полетът е между летище в ЕС и такова, което е извън него, видовете компенсации са 3, като отново за къси разстояния пътникът получава по 250 евро. За средни (между 1500км. и 3500км.) – 400 евро. За дълги (над 3500км.) – 600 евро.

Ако късметът не е с нас и закъснението продължи над 5 часа, всеки пътник има пълното право да се откаже от пътуването и да поиска да му се възстанови платената за билета сума. Ако това стане, авиокомпанията повече не е отговорна за отказалия се пътник и не е длъжна да му оказва каквато и да било помощ.

Закъснение заради извънредни обстоятелства

Има и ситуации, в които закъснението може да се дължи на т.нар. извънредни обстоятелства (лошо време, стачка или някакъв вид заплаха за сигурност). В такъв случай, подадем ли жалба, исканията ни за обезщетение няма как да бъдат изпълнени. Важно е да се знае, че при закъснение поради техническа неизправност на самолета, в голяма част от случаите отговорността е на авиокомпанията и можем спокойно да търсим обезщетение.

Най-важното в подобни ситуации е, да запазим номера на билета и на резервацията си, както и да си запишем в колко точно е кацнал полетът ни, за да може да се изчисли закъснението с точност.

Статията е разработена от claimcompasseu


Тази статия е публикувана в Статии. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.