Нов случай на починал пациент заради забавена диагноза и реакция в софийски болници стигна до медиите.Става въпрос за 67-годишна жена, която умира от септичен шок. До тогава стига след като най-напред бива върната от спешните медици в „Пирогов”, а впоследствие лечението й е забавено и във Военномедицинска академия.За случаят разказаха близките й пред NOVA. Синът й е лекар в спешна помощ, но в САЩ. Той разпознал диагнозата и се опитал да комуникира с колегите си в България чрез телефона на сестра си, но те отказали.

Всичко се случва във вечерта на 30 август, когато жената започва да изпитва болки в крайниците и се появяват съсиреци по цялото й тяло.

Около полунощ дъщеря й я откарва в „Пирогов”. След прегледа лекарите установяват, че жената има много ниско кръвно и й препоръчват да пие кола и айрян. В същия момент е било нужно веднага пациентката да бъде пратена в шокова зала и да й се влеят антибиотици.

Септичният шок трябва да бъде разпознат на момента и няма как да не го разпознаеш.

Исках да говоря с дежурния лекар, но тя не искаше. Още в „Пирогов” е трябвало да я приемат в шокова зала”, заявява синът, който разбрал за състоянието на майка си по телефона.

След отказ да бъде приета в тази болница, тъй като нямали дежурен невролог, дъщерята откарва жената във ВМА. Там също не диагностицират септичния шок, който е остра реакция на тялото на възпаление.

„Размотаваха я от етаж на етаж. Направиха й рентгенови снимки на белия дроб, което беше абсолютно ненужно”, смята синът-лекар.

„Аз бях толкова отчаян. Написах на невролога диагнозата и какво трябва да се направи като съобщение в „Месинджър”. Беше ми отговорено да си навра съобщението някъде и че в България нещата не стават по този начин”, разказа още мъжът, който работи в САЩ.

В 3ч. през нощта жената била приета в интензивното отделение, където сутринта на смяна застъпил лекар, който установил, че става дума за септичен шок – нещо, за което синът настоявал от самото начало.

Започнало преливане на антибиотици, но било прекалено късно и пациентката починала.

„Ако това се случи тук в Америка и човек в септичен шок бъде отпратен,

този лекар на следващия ден няма да практикува, ще бъде осъден и няма повече да види пациент през живота си”,

смята синът.

От „Пирогов” заявиха, че нямат дежурен невролог през нощта и поради това се налага да отпращат хора към други лечебни заведения. Във ВМА ще правят проверка по случая.

Инцидентът е поредно подобно разкритие за последните дни. Преди 1 седмица стана ясно, че лекарите в „Пирогов” отказали да обслужат прегазен от кола мъж на метри от входа на болницата и казали на хората с него да позвънят на 112.

В края на миналата седмица жена разказа как мъжът й починал, след отказ да получи спешна помощ, отново в „Пирогов”.

В болницата, където паралелно текат вътрешни скандали между ръководство и лекари, разпоредиха проверки по случаите.