ГДБОП свали Мотикаря.ком заради разпространение на порнографски материали с малолетни

ГДБОП свали Мотикаря

 


На 18 юли 2017 г. служители на ГДБОП-МВР и Областните дирекции на МВР в страната, под наблюдението и ръководството на Специализираната прокуратура извършиха действия по разследването във връзка с образувано през 2016 г. досъдебно производство срещу организирана престъпна група, разпространявала в интернет пространството материали с порнографско съдържание, с участието на малолетни и непълнолетни лица.

Извършени са претърсвания и изземвания на 18 адреса в градовете – София, Пловдив, Варна, Плевен, Габрово, Мизия и Троян.

В хода на специализираната полицейска операция са иззети множество веществени доказателства по образуваното достъдебно производство. Установени са 9 лица, съпричастни към извършваната престъпна дейност, като 4 от тях са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В последствие на четиримата са подвигнати обвинения, като мярката им за неотклонение е продължена със задържане за срок до 72 часа.

Разпитани са множество свидетели по досъдебното производство, като голяма част от тях са пострадали лица.

По време на претърсванията са идентифицирани, съхранени и иззети компютърно-информационни бази данни на сайт и неговите поддомейни – www.motikarq.com.

Функционалността на сайта е преустановена. Същият е бил използван за извършване на престъпната дейност.

Извършителите са оперирали с криптовалутата Биткойн, като е установен един брой криптопортфейл. Лицата са получавали и доходи, генерирани чрез реклами в Google AdSence. Рекламите са били разположени на използвания от организираната престъпна група сайт.

В хода на действията по разследване са иззети 11 компютърни конфигурации, мобилни устройства, флаш памети, външни носители на информация, документи и други.

Разследването по воденото досъдебно производство продължава.


Тази статия е публикувана в Новини. Натиснете, за да я добавите като отметка натисни.

This function has been disabled for Правна помощ.